Kimchi.... emergency kimchi

19. července 2011 v 22:48 | BB |  Kulinárium
Keď tak nad tým uvažujem, tak "záľuba" v Kórei mi zatiaľ nepriniesla žiadne negatívum. Skôr naopak - našla som si vďaka nej určitý cieľ, kt. by som rada v blízkej budúcnosti dosiahla (a nie, nie je ním ísť do Kórei zbaliť TOPa alebo Lee Min Hoa xDDD) alebo sa aspoň o to pokúsila. Veď stále lepšie ako sa len na všetko nečinne prizerať. Začala som mať trochu väčší záujem o výsledky v škole, čo ma síce v danej dobe veľmi stresovalo... ale v konečnom dôsledku som vďaka zázračnej formulke "Hwaiting" spravila celé skúškové už v polovici júna, zatiaľ čo rok dozadu som "ťahala" až do úplného konca mesiaca... skúšky som spravila na prvý termín a o niečo som si zlepšila aj priemer... ale o týchto veciach sa chcem rozpísať až keď nato príde čas- teda keď budem oslavovať prvý rok "závislačenia"! ALE...chcela som povedať, že ďalšiu vec, kt. som vďaka dramam a kórejskej kultúre spoznala je kimchi. Pri našom prvom "stretnutí"... som to ale skôr mala chuť vypluť, takže kimchi bola moja "láska" na druhý pohľad! xD

Pre tých, kt. o kimchi počujú prvý raz: ide o nakladanú/fermentovanú kapustu. Ževraj je to jedno z 5-tich najzdravších jedál na svete. Má veľa vitamínov, minerálov a celkove pomáha dobrému tráveniu. Pre kimchi je charakteristický silný... zápach... vlastne aróma.=) Môže sa jesť "v surovom" stave ako príloha resp. sidedish po anglicky k ryži, mäsu atď. alebo sa z neho dá urobiť polievka, placky atď. Ja ho mám najradšej opečené na panvici spolu s ryžou (mňamkááááá).

Každá kórejská rodinka má vlastnú verziu kimchi ale taký ten "naj" základ je určite: kapusta, zázvor, cesnak, čili resp. červená parika, rybia omáčka, cibuľa... jednoducho ako si kto spraví. Dá sa kúpiť aj v obchodoch. Ja som si to svoje prvé doniesla napr. zo Seoul Plaza z Braislavy ale dostala som sa aj k jeho výrobe. Kórejci by ho asi najskôr hodili do koša ale aj snaha sa cení, nie??? xD
Prvé kimchi sme robili u Yany. Chuťovo bolo skvelé...hoci trocha moc slané ale človek sa učí z vlastných chýb a teraz už vieme kde sa stala chyba. Toto - moje druhé kimchi je o niečo zložitejšie... na suroviny ....na druhej strane ide ale fakt o "emergency" verziu...čiže o úplnú rýchlovku a časovo je teda menej náročné. Celé mi to aj s umývaním riadu trvalo cca 30 min. xD Recept je od kórejky, kt. má celú stránku (http://www.maangchi.com/) venovanú tradičným kórejským receptom. Navyše ich má vždy okrem písanej verzii aj vo video verzii a niekedy je k nim doplnený aj zaujímavý a vtipný komentár. No a samotný recept ak by chcel niekto nasledovať môj príklad =).
RECEPT:
Ingrediencie: Cabbage, salt, hot pepper flakes, fish sauce, sugar, garlic, green onions, and carrot
Postup:
Kapustu umyjeme a nakrájame na širšie obdĺžniky - záleží na vás.
V 1 šálke studenej vody rozpustíme ¼ šálky soli. Týmto roztokom potom dôkladne zalejeme umytú a najkrájanú kapustu (!kapusta v tej vode nemusí plávať ale dobre ju premiešajte aby sa soľ dostala všade). Necháme minimálne 10 min. odpočívať.
Zatiaľ si pripravíme "zálievku": na tenké pásiky nakrájame/nastrúhame 1 mrkvu, nadrobno nakrájame 2-3 cibuľky (záleži na množstve kapusty a na tom ako veľmi máte radi jarnú cibuľku), cca ¼ šálky roztlačeného cesnaku, ¼ šálky čili korenia ( ja som dala pol na pol: pálivá paprika vs. sladká paprika), 1 polievkovú lyžicu kryštáľového cukru a cca ¼ hrnčeka rybej omáčky (ja som dala menej a zbytok som doliala vodou, bo na môj vkus bola príliš výrazná (a smradľavá)). Navyše som ešte pridala aj cca 1 ČL nastrúhaného čerstvého zázvoru - ten sa v tomto recepte nespomína ale inak je bežnou súčasťou kimchi.Všetko poriadne premiešeme.
Teraz sa vrátime ku kapuste, kt. niekoľkokrát dôkladne umyjeme pod studenou vodou aby sme sa zbavili soli. Potom pridáme "zálievku", kt. sme si predtým pripravili a všetko dôkladne premiešame.
Zmes potom natlačíme do zaváraninových pohárov alebo iných nádob a uzavrieme. Kimchi môžme podávať hneď ako "šalát" alebo ho nechať začať fermentovať, čo sa začne diať zhruba po dvoch dňoch pri izbovej teplote. Nádobu vtedy len jemne uzatvorte aby mohol unikať vzduch poprípade ju nezabudnite pravidelne otvárať a nadbytočný vzduch vypúšťať. A tiež dajte pozor pri miešaní, nakoľko tá červená paprika riadne farbí. =)
Dobrú chuť.=)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Polly Polly | Web | 20. července 2011 v 7:13 | Reagovat

na kimchi ako prilohu mam obcas chut, ale este stale skôr nie ako ano....XD (blba veta)... ale vzhladom na to, ze je to take zdrave by som sa to velmi rada naucila jest pravidelnejsie.... a tuto na poslednej fotke to vyzera veeelmi dobre xP
... a inak... aziati vedia byt vo vseobecnosti velmi motivujuci xD .... ja si zasa tak vravim, ked sedim do vecera v praci a zacinam byt unavena, ze "ak to zvladaju japonci, zvladam to aj ja"... co ma motivuje nezaspat a popr. po praci ist este niekam von xDDD ..... ak oni nevedia byt unaveni, preco by som tym mala trpiet ja... xD

2 Bonnie Blue Bonnie Blue | 20. července 2011 v 12:48 | Reagovat

[1]: jj-určite sa oplatí "naučiť" sa to jesť ! xDDD...ja som sa tak naučila jesť veľa vecí xDDD... človek si zvykne.
...preeeesssne-ja sa tiež takto "motivujem"- takže v mnohých veciach som "akčnejšia" ako pred ázijskou vlnou! xD

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama